Texel - debeerzietzevliegen.nl

Ga naar de inhoud

Texel

Locaties

Ook de blauwe kiekendief, een zeldzame roofvogel met voorkeur voor het duingebied, komt op Texel nog in enige aantallen voor, terwijl hij in de rest van Nederland al vrijwel is verdwenen. Andere duinvogels die op Texel relatief veel voorkomen zijn de bergeend, roodborsttapuit, de nachtegaal en de zeer zeldzame velduil. Ook veel bontbekplevieren en (grote, noordse en dwerg-) sterns verkiezen Texel boven andere plekjes langs de kust.
Voor een aantal soorten is Texel een 'bolwerk' in de Nederlandse vogelwereld. Texel is de enige Nederlandse gemeente met drie broedkolonies lepelaars: in de Geul, de Muy en de Schorren. Veel leplaars zijn op Texel gaan broeden nadat ze in het Zwanenwater door vossen werden verjaagd. In 2011 werd de kolonie in de Geul de allergrootste van Nederland.

Ik ben in 2013 een paar dagen naar Texel geweest. Het viel niet mee om een beetje in de buurt van de vogels te komen. Ik denk dat  je de plekjes moet kennen om dichtbij te kunnen komen. Wel heb ik  grote groepen goudplevieren gezien met aantallen die in de honderden lopen. Een mooi gezicht is dat. In vlucht zijn ze het ene moment goudkleurig en het andere moment allemaal wit met grijs. Een aantal soorten heb ik wel goed op de foto kunnen krijgen zoals deze Tapuit. Zoals je op de foto ziet zijn er ook gebieden waar je niet mag komen.

Door de variatie in landschappen is er voor elk wat wils. Er loopt een belangrijke trekroute over het eiland en er is voor de vogels rust en voedsel te vinden. In totaal zijn er ongeveer 370 vogelsoorten op Texel gezien. Daarvan is 30% dwaalgast: vogels die normaal niet op het eiland voorkomen. Door extreme omstandigheden zoals storm of kou komen ze per ongeluk op Texel terecht.

Bezoekerscentrum Ecomare
In bezoekerscentrum Ecomare vindt je alle informatie over nationaal park Duinen van Texel. Naast de expositie om te bezichtigen zijn folders en routebeschrijvingen verkrijgbaar en je kunt er excursies boeken. Vanaf het bezoekerscentrum starten verschillende routes de natuur in.

Vogelinformatiecentrum Texel
Er is op Texel ook een Vogelinformatiecentrum. Zij hebben informatie over vogels kijken, fotograferen en filmen op Texel. In het vogelinformatiecentrum vindt je allerlei informatie over vogels. Je kunt er ook terecht voor de meest recente vogelwaarnemingen op het eiland. In het vogelinformatiecentrum staan alle actuele waarnemingen overzichtelijk op een grote kaart.
Verder hebben ze interessante websites over vogels, en is er is een computer met internet beschikbaar voor het opzoeken van vogelinformatie. Informatie kun je ook opzoeken in de uitgebreide bibliotheek met vogelboeken.
Er staan ook een aantal grote TV schermen met de nieuwste (zelf gefilmde) vogelfilms. Via deze tv’s krijg je ieder moment van de dag een doorlopende voorstelling van de mooiste vogelfilms.

Vogelwerkgroep Texel
Texel heeft ook een Vogelwerkgroep. Voor uitgebreide informatie over gebieden, actuele foto’s, waarnemingen en tellingen kun je de website http://www.vwgtexel.nl/ bezoeken.

Copyright Michel de Beer © 2024 | alle rechten voorbehouden
Terug naar de inhoud